دستگاه کروموتوگراف

دستگاه GC یا کروماتوگراف گازی یکی تجهیزات رایج آزمایشگاهی به منظور جداسازی و شناسایی مواد می باشد. این روش اصولا برای آنالیز موادی که در حالت بخار تجزیه نمی شوند مورد استفاده قرار می گیرد. دستگاه کروموتوگراف در مواردی مانند تعیین میزان خلوص یک ماده و جداسازی اجزای مختلف یک ترکیب (با تعیین نسبت اجزا) کاربرد دارد.

اساس کار دستگاه کروماتوگرافی گازی

درکروموتوگراف گازی یک فاز ساکن داریم و یک فاز متحرک. فاز متحرک در واقع همان گاز حامل است که حاوی نمونه آنالیت می باشد. نمونه آنالیت معمولاً در حالت مایع به سیستم تزریق می شود. پس از آن مایع به حالت بخار درآمده و با گاز حامل مخلوط شده و بعد از مخلوط شدن این فاز متحرک وارد ستون می شود. در اثر عبور فاز متحرک از ستون کروماتوگرافی بخشی از نمونه توسط فاز ساکن جذب می شود. در واقع اساس جداسازی در کروماتوگرافی گازی یا جی سی همین تمایل نمونه به فاز ساکن در حین عبور از ستون می باشد. اجزای جذب شده بسته به میزان بر هم کنش با فاز ساکن در فواصل زمانی و به تدریج از آن جدا می گردد. پس از جدا شدن نمونه از فاز ساکن و خروج از ستون، شناسایی ماده و میزان آن در آنالیت توسط دتکتور GC و سیگنال های خروجی از آن تعیین می گردد.

 

بخش های مهم دستگاه GC

گاز حامل (Carrier Gas)

گاز حامل در کروماتوگراف گازی GC از نظر شیمیایی معمولاً یک گاز بی اثر مانند هیلوم و آرگون یا واکنش ناپذیر مانند هیدروژن، نیتروژن و دی اکسید کربن می باشد. از آنجا که هیدروژن گاز سبکی می باشد سرعت بالای حرکت آن در ستون موجب کاهش عملکرد ستون می شود. علاوه بر آن نگه داری گاز هیدروزن به علت خاصیت انفجار پذیری مشکلاتی به همراه دارد. به همین دلیل معمولاً به عنوان گاز حامل در دستگاه GC استفاده نمی شود. هلیوم مشکل سبکی هیدروژن را ندارد اما از آنجا که گازی گران است استفاده از آن مقرون به صرفه نمی باشد. نیتروژن معمولاً انتخاب مناسبی به عنوان گاز حامل می باشد. زیرا علاوه بر ارزان و در دسترس بودن، مشکل سبک بودن هیدروژن را هم ندارد. گاز حامل باید با درجه خلوص بالایی باشد و فاقد رطوبت و اکسیژن باشد. فشار و دمای گاز ورودی از پارامتر های مهم می باشد که کنترل تنظیمات آن توسط ریگولاتور و روتامتر صورت می گیرد.

بخش تزریق نمونه (Sample Injector)

انژکتور یا Injector دستگاهی است برای آماده سازی نمونه جهت تزریق در داخل ستون. برای رسیدن به راندمان بهینه ستون، نمونه باید در حالت بخار وارد ستون گردد. با توجه به اینکه بخش انژکتور در دستگاه GC قابلیت دمادهی و تنظیم دما را دارد، می توان دمای آنرا کمی بیش از دمای تبخیر نمونه تنظیم کرد. نمونه نباید در مقادیر زیاد به ستون کروماتوگراف وارد شود. تزریق سریع مقادیر زیاد نمونه هم باعث کاهش رزولوشن می شود. تزریق آرام آن هم باعث پخش شدن نمونه در ستون می شود. در واقع نمونه باید به صورت توده ای بخار و با سرعت بهینه وارد ستون کروماتوگرافی گازی شود تا بیشترین بازده ستون را داشته باشیم. همه موارد از قبیل تبخیر نمونه، سرعت ورود نمونه به داخل ستون و نیز مقدار دلخواه نمونه برای تزریق می تواند در Injector تنظیم شود. رایج ترین روش تزریق نمونه که اغلب بصورت مایع است، توسط میکروسرنگ و از بالای ستون به درون محفظه بخار ساز می باشد. دمای نمونه هم باید در حدود 50 درجه سانتیگراد بالاتر از نقطه جوش ماده ای با کمترین میزان فراریت نسبت به سایر اجزای نمونه باشد، تا همه نمونه ها تبخیر و راهی مسیر جدایازی در ستون شوند.

ستون (Column)

به طور کلی دو نوع ستون در آنالیزور GC داریم. ستون پر شده (Packed Column) و ستون مویین (Capillary Column)
ستون پر شده از ذرات ریزی پر شده که کاملا بی اثر می باشند و توسط فاز مایع پوشیده شده و فاز ساکن را تشکیل می دهند. بیشتر این ستون ها 10-2 متر می باشند و قطری حدود 4-2 میلیمتر دارند.
ستون مویین دستگاه جی سی دارای قطر داخلی چند دهم میلیمتر هستند و دارای دونوع می باشند. نوع WCOT که در آن دیواره توسط فاز مایع ساکن پوشیده شده و نوع SCOT که دیواره توسط یک پایه جامد پوشیده شده و فاز مایع روی آن جذب شده است. این لایه بر روی یک ستون از جنس شیشه و یا فلز با قابلیت انعطاف پذیری قرار میگیرد.
در کل ستون مویین در دستگاه GC بیشتر از ستون پرشده کاربرد دارد و از بین ستون های مویین مدل WCOT بیشتر از SCOT مورد استفاده قرار میگیرد.

بخش گرمایش و دمای ستون (Column Temperature)

دمای بهینه ستون دستگاه کروماتوگرافی به دمای جوش نمونه بستگی دارد. به طور کلی دمای ستون به دو صورت ایزوترمال (Isothermal) و برنامه پذیر (Programing) تنظیم می گردد. به عنوان یک قاعده کلی دمای ستون GC بایستی کمی بالاتر از متوسط دمای جوش اجزای نمونه باشد. اگر نمونه دارای یک جزء باشد و یا اجزای نمونه دارای نقطه جوش نزدیک به هم باشند از ستون با دمای ثابت استفاده می شود. اگر اجزای نمونه دارای رنج گسترده ای از دمای جوش باشند معمولاً از برنامه ی دمایی استفاده می شود و دمای ستون به صورت مداوم یا مرحله ای افزایش می یابد. در حالت کلی دمای injector باید چند درجه بالاتر دمای ستون و دمای دتکتور هم باید چند درجه بالاتر از دمای injector باشد.

دتکتور یا آشکار ساز دستگاه GC

دتکتورهای بسیاری وجود دارند که می توانند در کروماتوگرافی گازی مورد استفاده قرار گیرند. دتکتور های مختلف انتخاب پذیری های مختلفی نسبت به نمونه های مختلف دارند. انتخاب یک دتکتور بدون انتخاب پذیری به همه ی ترکیبات بجز گاز حامل پاسخ می دهد. اما یک دتکتور انتخاب پذیر gas chromatograph به ترکیباتی با خواص فیزیکی و شیمیایی خاص پاسخ می دهد و یک دتکتور خاص تنها به یک ترکیب شیمیایی پاسخ می دهد. دتکتور ها می توانند وابسته به غلظت، قطبیت و یا جریان جرمی باشند.

 

  • انواع دتکتور در کروماتوگرافی گازی
    • دتکتور  FID (Flame Ionization Detector) در تشخیص ترکیبات کربن دار (رایج ترین نوع دتکتور در کروماتوگرافی گازی)
    • دتکتور NPD (Nitrogen Phosphorous Detector)  برای تشخیص ترکیبات نیتروژن و فسفر دار
    • دتکتور  ECD (Electron Capture detector) برای آنالیز ترکیبات هالوژن دار
    • دتکتور طیف سنج جرمی   (Mass Spectrometer) برای تشخیص نمونه های مجهول
    • دتکتور TCD (Thermal conductivity Detector) برای تشخیص کلیه ترکیبات آلی و معدنی
  • کاربردهای مختلف کروماتوگرافی گازی

دستگاه GC در صنایع مختلفی از جمله کشاورزی و صنایع غذائی، صنایع دارویی، آرایشی و بهداشتی، صنایع پتروشیمی و محیط زیست کاربرد دارد. به طور کلی از کروماتوگرافی گازی برای آنالیز باقیمانده سموم کشاورزی و آفت کش ها، اسید های چرب، الکل ها، ترکیبات فرار موجود در آب و پساب و عطر و اسانس ها استفاده می شود.

The origin of “hazmat” is clear enough – it was formed by combining the first three letters of each of two words: “hazardous” and “material.” The word hazmat is fairly young, first appearing in print in 1980. Although it is a noun, “hazmat” tends to be used attributively, meaning that it often appears in sentences before another noun as if it were performing the duties of an adjective (as in “hazmat team” and “hazmat worker”)

تجزیه و تحلیل گوگرد یک جنبه حیاتی در صنایع مختلف است، از نفت و نظارت بر محیط زیست گرفته تا داروسازی و کشاورزی. اندازه گیری دقیق محتوای گوگرد در نمونه ها برای کنترل کیفیت، رعایت مقررات و بهینه سازی فرآیند ضروری است. آنالایزرهای گوگرد، مجهز به فناوری های پیشرفته و سیستم های تشخیص دقیق، نقشی محوری در دستیابی به آنالیز گوگرد قابل اعتماد دارند.

اجزای سازنده آنالایزر گوگرد چیست؟

اجزای یک آنالایزر گوگرد ممکن است بسته به مدل خاص و سازنده متفاوت باشد. با این حال، در اینجا برخی از اجزای رایج موجود در آنالایزرهای گوگرد آورده شده است:

سیستم معرفی نمونه: این قطعه وظیفه آماده سازی و ورود نمونه به آنالایزر را بر عهده دارد. ممکن است شامل ویژگی‌هایی مانند نگهدارنده‌های نمونه، سیستم‌های تزریق نمونه، و گزینه‌های پیش تصفیه نمونه (به عنوان مثال، آسیاب، انحلال) باشد.

سیستم احتراق: سیستم احتراق برای تبدیل ترکیبات گوگردی موجود در نمونه به اشکال قابل تشخیص طراحی شده است. معمولاً شامل یک محفظه یا کوره احتراق است که در آن نمونه تا دمای بالا گرم می شود تا فرآیند احتراق تسهیل شود. می توان از تکنیک های احتراق مختلفی مانند احتراق در دمای بالا یا اکسیداسیون مرطوب استفاده کرد.

سیستم تشخیص: سیستم تشخیص وظیفه اندازه گیری غلظت گوگرد در نمونه پس از احتراق را بر عهده دارد. بسته به طراحی تحلیلگر می توان از تکنیک های تشخیص مختلفی استفاده کرد. روش‌های تشخیص متداول شامل تشخیص فتومتریک شعله (FPD)، تشخیص فلورسانس فرابنفش (UVD)، طیف‌سنجی جذب اتمی (AAS) و طیف‌سنجی جرمی (MS) است.

تجزیه و تحلیل و گزارش داده ها: این جزء شامل نرم افزار و الگوریتم های لازم برای تجزیه و تحلیل داده ها و گزارش نتایج تجزیه و تحلیل گوگرد است. ممکن است ویژگی هایی مانند منحنی های کالیبراسیون، محاسبه غلظت گوگرد، و ابزارهای تجسم داده ها را ارائه دهد. عملکرد گزارش‌دهی به کاربران اجازه می‌دهد تا گزارش‌های جامع تولید کنند یا داده‌هایی را برای تجزیه و تحلیل بیشتر صادر کنند.

کالیبراسیون و کنترل کیفیت: آنالایزرهای گوگرد اغلب دارای ویژگی های کالیبراسیون برای اطمینان از نتایج دقیق و قابل اعتماد هستند. این ممکن است شامل استفاده از استانداردهای کالیبراسیون یا مواد مرجع تایید شده (CRMs) با غلظت گوگرد شناخته شده باشد. معیارهای کنترل کیفیت، مانند بررسی عملکرد ابزار و اعتبارسنجی با استفاده از CRM، نیز برای حفظ دقت و دقت تحلیلگر گنجانده شده است.

رابط کاربری: رابط کاربری ابزاری است برای تعامل با تحلیلگر گوگرد، معمولاً شامل یک رابط گرافیکی است که روی صفحه نمایش داده می‌شود و به کاربران اجازه می‌دهد پارامترها را وارد کنند، روند تجزیه و تحلیل را نظارت کنند و به داده‌ها و گزارش‌ها دسترسی داشته باشند. رابط کاربری همچنین ممکن است شامل کنترل‌هایی برای تنظیمات ابزار، ابزارهای تشخیصی و کمک عیب‌یابی باشد.

ویژگی های ایمنی: آنالایزرهای گوگرد اغلب دارای ویژگی های ایمنی برای محافظت از اپراتورها و اطمینان از حمل و نقل ایمن نمونه ها و مواد شیمیایی هستند. این ویژگی ها ممکن است شامل قفل های ایمنی، آلارم برای شرایط غیرعادی (به عنوان مثال، دمای بالا) و سیستم های تهویه مناسب برای مقابله با خطرات احتمالی باشد.

 

 

 

بخارات آلی فرار عبارتند از ترکیبات آلی که دارای فشار بخار بیش از mmHg 0.1 در دمای ۲۵ درجه سانتیگراد و فشار mmHg ۷۶۰ باشند. و ترکیبات آلی فرار (Volatile Organic Compounds) از منابع مختلف طبیعی و غیر طبیعی به وجود می آیند از جمله منازل و محیط کار و بطور عمومی امکان مواجهه با VOCs در استفاده از دخانیات، استفاده از تولیدات نفتی و حتی هنگام کلرینه کردن آب وجود دارد. این ترکیبات به عنوان بیشترین میزان آلودگی منتشره از طریق فرآیندهای صنعتی شناخته شده اند.

  • VOCs مهمترین منابع آلودگی هوای داخل ساختمان ها می باشند و یکی از دلایل مهم بیماری سندرم ساختمان به شمار می آیند.
  • مطالعه ای که Jiayu Xu در پکن انجام داده، نشان می دهد که مهمترین منابع انتشار VOCs در هوای شهرها، وسایل نقلیه، سوختن زغال سنگ و انتشار توسط صنایع می باشند.
  • مواجهه طولانی مدت با VOCs امکان ابتلاء به سرطان مثانه، سرطان خون، آسیب سیستم عصبی، تاثیر زیان آور بر جنین و همچنین تحریک و التهاب مخاط چشم و راه های هوایی را افزایش می دهد.
  • بوی نامطبوع VOCs منتشره از صنایع یکی از دلایل اصلی نارضایتی مردم است.
  • VOCs جزء پارامترهای مهم جهت ارزیابی کیفیت هوای داخل و خارج محیط زندگی و کار است و جهت بررسی و تخمین اثرات زیان آور مواجهه با VOCs روش های مختلفی وجود دارد، از جمله اندازه گیری VOCs و متابولیت های آنها در هوای تنفسی، ادرار، خون و همچنین بررسی مستقیم اثرات زیان آور VOCs در افرادی که در تماس با این ترکیبات می باشند (
  • اندازه گیری متابولیت های VOCs در ادرار جهت بررسی مواجهه شغلی با برخی از این ترکیبات مانند بنزن، استایرن و تتراکلرواتان روشی مناسب می باشد.
  • سنجش VOCs در هوای بازدم یک روش غیر تهاجمی می باشد و اطلاعاتی درباره میزان این ترکیبات در خون ارائه می دهد که نشان دهنده مقدار VOCs در بافت هاست.
  • بررسی VOCs در هوای بازدم یکی از روش های تشخیص برخی از بیماری هاست مثلا میان برخی از VOCs در هوای بازدم با بیماری سرطان ریه ارتباط نزدیکی یافت شده است

سلام